Environment Previous Year Questions – 2011&2012 Solved

Q1. Which one of the following is not a site for in-situ method of conservation of flora?
a) Biosphere Reserves
b) Botanical Garden
c) National Park
d) Wildlife Sanctuary

Answer: b) Botanical Garden

Q2. What is the difference between the antelopes Oryx and Chiru?
a) Oryx is adapted to live in hot and arid areas whereas Chiru is adapted to live in steppes and semi-desert
areas of cold high mountains. .
b) Oryx is poached for its antlers whereas Chiru is poached for its musk.
c) Oryx exists in western India only whereas Chiru exists in north-east India only.
d) None of the statements a, b, and c given above is correct.

Answer: a)

Q3. Among the following States, which one has the most suitable climatic conditions for the
cultivation of a large variety of orchids with minimum cost of production, and can develop an
export oriented industry in this field?
a) Andhra Pradesh
b) Arunachal Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Uttar Pradesh

Answer: b)

Q4. Consider the following:
1) Black-necked crane
2) Cheetah
3) Flying squirrel
4) Snow leopard
Which of the above are naturally found in India?
a) 1, 2 and 3 only
b) 1, 3 and 4 only
c) 2 and 4 only
d) 1, 2, 3 and 4

Answer: b) 1, 3 and 4 only

Q5. A sandy and saline area is the natural habitat of an Indian animal species. The animal has
no predators in that area but its existence is threatened due to the destruction of its habitat.
Which one of the following could be that animal?
a) Indian wild buffalo
b) Indian wild ass
c) Indian wild boar
d) Indian Gazelle

Answer: b) Indian wild ass

Q6. Consider the following kinds of organisms
1) Bat
2) Bee
3) Bird
Which of the above is/are pollinating agent/agents?
a) 1 and 2 only
b) 2 only
c) 1 and 3 only
d) 1, 2 and 3

Answer: All

Q7. The ‘Red Data Books’ published by the International Union for Conservation of Nature and
Natural Resources (IUCN) contain lists of
1) Endemic plant and animal species present in the biodiversity hotspots.
2) Threatened plant and animal species.
3) Protected sites for conservation of nature & natural resources in various countries.
Which of the statement given above is/are correct?
a) 1 & 3
b) 2 only
c) 2 & 3
d) 3 only

Answer: b) 2 only

Q8. Which one of the following groups of animals belongs to the category of endangered species?
a) Great Indian Bustard, Musk Deer, Red Panda and Asiatic Wild Ass
b) Kashmir Stag, Cheetal, Blue Bull and Great Indian Bustard
c) Snow Leopard, Swamp Deer, Rhesus Monkey and Saras (Crane)
d) Lion-tailed Macaque, Blue Bull, Hanuman Langur and Cheetal

Now the question is Outdated. Please check the current affairs for the category of the species.

Q9. The Himalayan Range is very rich in species diversity. Which one among the following is
the most appropriate reason for this phenomenon?
a) It has a high rainfall that supports luxuriant vegetative growth.
b) It is a confluence of different bio geographical zones.
c) Exotic and invasive species have not been introduced in this region.
d) It has less human interference.

Answer is b)

Q10. If a tropical rain forest is removed, it does not regenerate quickly as compared to a tropical
deciduous forest. This is because
a) the soil of rain forest is deficient in nutrients
b) propagules of the trees in a rain forest have poor viability
c) the rain forest species are slow-growing
d) exotic species invade the fertile soil of rain forest.

Answer: a)

Q11. When the bark of a tree is removed in a circular fashion all around near its base, it generally
dries up and dies because
a) Water from soil cannot rise to aerial parts.
b) Roots are starved of energy
c) Tree is infected by soil microbes
d) Roots do not receive oxygen for respiration

Answer: b) roots are starved of energy as the phloem.

Q12. Consider the following:
1) Photosynthesis
2) Respiration
3) Decay of organic matter
4) Volcanic action
Which of the above add carbon dioxide to the carbon cycle on Earth?
a) 1 and 4 only
b) 2 and 3 only
c) 2,3 and 4 only
d) 1, 2, 3 and 4

Answer: c) Photosynthesis takes out CO2 from carbon cycle. Rest all ads CO2.

Q13. Consider the following statements: Chlorofluorocarbons, known as ozone-depleting substances,
are used
1) in the production of plastic foams
2) in the production of tubeless tyres
3) in cleaning certain electronic components
4) as pressurizing agents in aerosol cans
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1, 2 and 3 only
b) 4 only
c) 1, 3 and 4 only
d) 1, 2, 3 and 4

Answer: b) CFCs are used as refrigerants and pressurizing agents

Q14. Consider the following:
1) Carbon dioxide
2) Oxides of Nitrogen
3) Oxides of Sulphur
Which of the above is/are the emission/emissions from coal combustion at thermal power plants ?
a) 1 only
b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only
d) 1, 2 and 3

Answer: d) 1, 2 and 3

Q15. The increasing amount of carbon dioxide in the air is slowly raising the temperature of the
atmosphere, because it absorbs
a) the water vapour of the air and retains its heat.
b) the ultraviolet part of the solar radiation.
c) all the solar radiations.
d) the infrared part of the solar radiation

Answer: d) the infrared part of the solar radiation (outgoing radiation)

Q16. The formation of ozone hole in the Antarctic region has been a cause of concern. What
could be the reason for the formation of this hole?
a) Presence of prominent tropospheric turbulence; and inflow of chlorofluorocarbons
b) Presence of prominent polar front and stratospheric clouds; and inflow of chloro fluorocarbons
c) Absence of polar front and stratospheric clouds; and inflow of methane and chloro fluorocarbons.
d) Increased temperature at polar region due to global warming

Answer: b) Presence of prominent polar front and stratospheric Clouds and inflow of chlorofluorocarbons.

Q17. The acidification of oceans is increasing. Why is this phenomenon a cause of concern?
1) The growth and survival of calcareous phytoplankton will be adversely affected.
2) The growth and survival of coral reefs will be adversely affected.
3) The survival of some animals that have phytoplanktonic larvae will be adversely affected.
4) The cloud seeding and formation of clouds will be adversely affected.
Which of statements given above is / are correct?
a) 1, 2 and 3 only
b) 2 only
c) 1 and 3 only
d) 1, 2, 3 and 4

Answer: d) 1, 2, 3 and 4

Q18. Regarding “carbon credits”, which one of the following statements is not correct?
a) The carbon credit system was ratified in conjunction with the Kyoto Protocol
b) Carbon credits are awarded to countries or groups that have reduced greenhouse gases below their emission quota
c) The goal of the carbon credit system is to limit the increase of carbon emission quota
d) Carbon credits are traded at a price fixed from time to time by the United Nations Environment Programme.

Answer d) Carbon credit prices are traded on an exchange. So, their prices are never fixed.

Q19. With reference to India, consider the following Central Acts:
1) Import and Export (Control) Act, 1947.
2) Mining and Mineral Development (Regulation) Act, 1957
3) Customs Act, 1962
4) Indian Forest Act, 1927
Which of above Acts have relevance to/bearing on the biodiversity conservation in the country?
a) 1 and 3 only
b) 2,3 and 4 only
c) 1,2,3 and 4
d) None of the above Acts

Answer: c) all

Q20. The National Green Tribunal Act, 2010 was enacted in consonance with which of the following
provisions of the Constitution of India?
1) Right to healthy environment, construed as a part of part of Right to life under Article 21.
2) Provision of grants for raising the level of administration in the Scheduled Areas for the welfare of Scheduled
Tribes under Article 275(1)
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Answer: a)

Q21. How does National Biodiversity Authority (NBA) help in protecting the Indian agriculture?
1) NBA checks the biopiracy and protects the indigenous and traditional genetic resources.
2) NBA directly monitors and supervises the scientific research on genetic modification of crop plants.
3) Application for intellectual Property Rights related to genetic / biological resources cannot be made without the approval of NBA.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only
d) 1, 2 and 3

Answer: c) 1 and 3 only

Q22. Recently, ‘oilzapper’ was in the news. What is it?
a) It is an eco-friendly technology for the remediation of oil sludge and oil spills.
b) It is the latest technology developed for under- sea oil exploration.
c) It is a genetically engineered high biofuel yielding maize variety.
d) It is the latest technology to control the accidentally caused flames from oil wells.

Answer: a) remediation of oil sludge and oil spills

Q23. Government of India encourages the cultivation of ‘sea buckthorn’. What is the importance
of this plant?
a) It helps in controlling soil erosion and in preventing desertification.
b) It is a rich source of biodiesel.
c) It has nutritional value and is well-adapted to live in cold areas of high altitudes.
d) Its timber is of great commercial value.
Which of the statements given above is /are correct?
a) 2, 3 and 4 only
b) 1 and 3 only
c) 1, 2, 3 and 4
d) 1 only

Answer: b) 1 and 3 only

Q24. Two important rivers – one with its source in Jharkhand (and known by a different name
in Odisha), and another, with its source in Odisha – merge at a place only a short distance from
the coast of Bay of Bengal before flowing into the sea. This is an important site of wildlife and
bio-diversity and a protected area. Which one of the following could be this?
a) Bhitarkanika
b) Chandipur-on-sea
c) Gopalpur-on-sea
d) Simlipal

Answer: a) Bhitarkanika

Q25. A particular State in India has the following characteristics:
1) It is located on the same latitude which passes through northern Rajasthan.
2) It has over 80% of its area under forest cover.
3) Over 12% of forest cover constitutes Protected Area Network in this State.
Which one among the following States has all the above characteristics?
a) Arunachal Pradesh
b) Assam
c) Himachal Pradesh
d) Uttarakhand

Answer: a) Arunchal Pradesh

Incase if you found any error pls inform our email: [email protected]

About the Author: GetintoIAS Team

GetintoIAS.com clearly focus to help civil service aspirants, those who are trying hard to get into IAS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.